13 grudnia w Zespole Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach odbyły się zorganizowane przez nasze Stowarzyszenie aktywizacyjne warsztaty kulinarne dla mieszkańców z obszaru LGD, tj. gmin: Dąbrowa, Jeziora Wielkie, Mogilno i Strzelno. W warsztatach udział wzięło 21 osób oraz pracownicy Biura LGD. Celem warsztatów był wzrost poziomu aktywizacji społeczności lokalnej, budowanie pozytywnego wizerunku LGD i LSR wśród lokalnej społeczności, integracja społeczna, podniesienie motywacji do działania i współpracy w grupie oraz nauka planowania i zarządzania czasem. Część warsztatową prowadził p. mgr inż. Andrzej Nowakowski – nauczyciel w Zespole Szkół w Bielicach i Dyrektor Domu Pomocy Społecznej w Skubarczewie (gm. Orchowo). Wśród przygotowanych wspólnie potraw były m.in.: kulebiak z kapustą, dorsz w sosie mascarpone-pieczarkowym, ryba po grecku, zupa Kłan Pan, barszcz, pierogi ruskie i z kapustą i grzybami, kilka rodzajów sałatek, śledzie w śmietanie i śledzie w sosie tzatziki, a także słodkie wypieki: strucla makowa, makowiec japoński, ciastka maślane, brownie z wiśniową frużeliną. Warsztaty były również okazją do zapoznania uczestników z działaniami prowadzonymi przez LGD – Kierownik Biura zaprezentowała efekty wdrażania Lokalnej Strategii Rozwoju od początku jej realizacji oraz podejmowane dotychczas działania, a także przedstawiła plany LGD na rok 2019. Każdy z uczestników otrzymał w podziękowaniu mapę turystyczną wydaną przez LGD w 2018r., a później także przepisy dań, które tego dnia były przygotowane.
Składamy serdeczne podziękowania dla uczestników warsztatów za ogromne zaangażowanie, a także dla Dyrekcji, Grona Pedagogicznego oraz Uczniów Zespołu Szkół w Bielicach, którzy zapewnili nam warunki sprzyjające degustacji przygotowanych potraw w miłej, świątecznej atmosferze.